Informacija

Kolibris

Kolibris



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kolibris (Trochili) yra ilgaparnių paukščių porūšis. Vienoje šeimoje yra 319 rūšių. Jie gyvena Amerikoje (nuo Pietų Aliaskos ir Labradoro iki Tierra del Fuego); ypač įvairi tropikuose. Kūno ilgis nuo 5,7 iki 21,6 cm, svoris nuo 1,6 iki 20 g. Patinų plunksnos dažniausiai būna labai ryškios; patelės silpnesnės.

Skrydis greitas (iki 80 km / h), manevringas, primenantis vanago kandžių skrydį. Mažos kolibrių rūšys, skrendančios sparnais, skleidžia garsą, nes jos padaro iki 80 dūžių per sekundę (stambios - tik 8–10). Kolibriai maitinasi gėlėmis, čiulpia nektarą iš musės, taip pat renka vabzdžius ir vorus ant augalų ar sugauna ore. Didžiulės energijos sąnaudos skrydžiui ir šilumos perdavimui yra padengiamos kaloringu maistu (pavyzdžiui, nektaru). Kolibriai negali palaikyti intensyvios medžiagų apykaitos ištisą parą, todėl naktį, šaltuoju metu ir trūkstant maisto jie sustingsta; tuo pat metu kūno temperatūra nukrinta nuo 39–43 ° C iki 14,5–21 ° C, o mainai smarkiai sumažėja.

Jie gyvena visur, kur yra gėlių: dykumose, soduose, miškuose, kalnų pievose - nuo jūros lygio iki 4500 m (Anduose). Skrydžiai; žiemą skristi iš kraštutinių šiaurinių ir pietinių pakraščių, sausros laikotarpiu - iš dykumų. Poligamikai; patelė stato lizdą, inkubuoja kiaušinius ir maitina jauniklius. Medžių, krūmų, kai kurių rūšių lizdai lizdus su seilėmis klijuoja prie uolų ar lapų, kaip ir švytuoklės. Sankaboje yra 2 balti kiaušiniai, inkubuojami 14–19 dienų. Kolibriai yra naudingi kaip augalų apdulkintojai. Sparčiai sumažėjo daugelio rūšių kolibrių rūšių jie buvo išnaikinti mišiose, odas naudojant kaip dekoraciją.

Kolibris yra mažiausias paukštis žemėje. Didžiausias kolibris yra milžinas (Patagona gigas), gyvenantis Pietų Amerikos Anduose - ir jis siekia tik 22 centimetrus ir sveria 20 gramų. Mažiausia - nykštukė bitė (Mellisuga minimum), gyvenanti Kuboje ir Pinos saloje, kurios kūno ilgis siekia 5,7 centimetro, jos svoris 1,6 gramo. Įdomu tai, kad bukas ir uodega užima pusę kolibro kūno ilgio.

Kolibriuose viskas labai mažai. Jo lizdas yra maždaug pusės graikinio riešuto kevalo dydžio, o jame padėtas kiaušinis labiau primena žirnį.

Kolibris yra viena gražiausių gyvų būtybių. Jų nuostabiai graži metalinė apdaila gali pasikeisti priklausomai nuo apšvietimo ir žiūrėjimo kampo. Neatsitiktinai kolibriai lyginami su brangiaisiais akmenimis, vadinant juos „rubino gerkleliais“ (Archilochus colubris), „kalnų žvaigžde“ (Oreotrochilus leucopleurus), „skraidančiu ametistu“, „ugnies topazu“, „saulės dievu“, „smaragdo kaklu“ arba „topazo kolibriu“. “. Kolibriai vyrai yra ryškesnės spalvos nei patelės.

Kolibriai maitinasi nektaru. Šių paukščių maisto pasisavinimo procesas vyksta tiesiai skriejant. Kolibriukas, padarantis sparnus iki 80–150 dūžių per sekundę, užlenda virš gėlės taurelės, nuneša į jį aštrų snapą ir išsiurbia skanų bei maistingą augalinį maistą, kurio liežuvio galas sulankstytas į vamzdelį. Tuo pačiu metu būtų neteisinga manyti, kad kolibriai gyvena tik iš gėlių maisto - pagrindinis kolibrių maistas (daugeliui rūšių ir išskirtinis) yra maži vabzdžiai, kuriuos paukščiai renka iš gėlių ir arčiausiai jų esančių lapų. Kai kuriais atvejais kolibriai nepakenčia vaizdų vorų, taip pat vabzdžių, skraidančių pro juos, nelaisvėje.

Kolibriai dažnai valgomi. Priveda juos prie tokio gyvenimo būdo, kuriame praleidžiama daug šilumos ir energijos. Norėdami papildyti savo kūno maistines atsargas, kolibris yra priverstas valgyti kas dešimt minučių, taigi per dieną suvalgo beveik dvigubai daugiau savo kūno svorio.

Kolibriai gyvena tik Amerikoje. Kolibrio buveinė apima ne tik atogrąžų ir subtropikų Ameriką, bet ir likusią šio žemyno dalį - iki Aliaskos. Pagrindinė kolibrių gyvenimo sąlyga yra gėlės, taigi ir miškai, kalnų pievos ir sodai. Pažymėtina, kad kai kurios atogrąžų kolibrių rūšys mieliau gyvena aukštai kalnuose, už sumedėjusios augalijos juostos (pavyzdžiui, „Chimboraz“ kolibris (Oreotrochilus chimborazo)), daugelis rūšių tiesiog pasirenka tam tikrą viršukalnę, kurioje gyvena.

Kolibriai gali miegoti mieguisti. Taip yra dėl to, kad kolibrio kūno temperatūra gali kisti priklausomai nuo aplinkos temperatūros: dienos metu ji yra - 39–40 laipsnių šilumos, naktį - nukrenta iki 18, o paukščio kvėpavimas sulėtėja, o jis pats patenka į savotišką. mieguistas miegas.

Kolibriai turi ilgiausią snapą tarp paukščių. Tiksliau, vienoje iš jos rūšių - kalaviju pažymėtas kolibris (Ensifera ensifera), kurio snapas yra daug ilgesnis už visą paukščio kūną. Šis kolibrių tipas laikomas ilgiausiai apmokestinamu paukščiu iš visų pasaulio paukščių. Be to, kolibriuko bukas turi nemažai bruožų, išskiriančių jį iš kitų paukščių buko: šerių nebuvimas prie snapo pagrindo, ilgas ir stipriai šakėmis apkaltas liežuvis, kurį kolibriukas gali išstumti iš savo burnos tokiu atstumu, kurio neprieina kiti paukščiai.

Kolibris turi didelę ir stiprią širdį. Kolibrio širdis užima beveik pusę paukščio kūno ertmės ir beveik tris kartus didesnė už skrandžio tūrį. Skirtingai nuo kitų paukščių, kolibriai turi daug daugiau raudonųjų kraujo kūnelių, o kai kurių rūšių širdies ritmas siekia 1000–1200 dūžių per minutę.

Kolibriai yra sėslūs paukščiai. Šis teiginys gali būti taikomas daugumai kolibriukų rūšių, tačiau ne visiems - kadangi tarp šių paukščių yra migruojančių rūšių (rubino-gerklė kolibris ir raudonasis ugniakuras, pavyzdžiui, žiemoja Meksikoje).

Kolibriai yra poligaminiai. Jie nesudaro susituokusių porų. Patelė rūpinasi palikuonimis, pradedant nuo lizdo pastatymo ir baigiant išperėtų viščiukų šėrimu, nuostabioje izoliacijoje.

Kolibrio letenėlės nėra pritaikytos vaikščioti. Kolumbo paukščio ilgosios letenėlės yra ne tik labai mažos, bet ir silpnos.

Kolibris neskrenda kaip visi paukščiai. Skirtingai nuo kitų paukščių, kolibris kūdikis gali skristi ir galva, ir uodega į priekį. Jai nebus sunku paslinkti erdvėje vienoje vietoje, pakilti beveik vertikaliai, kaip sraigtasparnis, taip pat nusileisti žemyn. Pirmiausia taip yra dėl labai išsivysčiusių, lanksčių paukščio sparnų, kuriuos iš tikrųjų sudaro tik plunksnos ir dideli, stiprūs raumenys. Kolibriukas gali pakeisti atvartos kampą ir judėti ne tik aukštyn ir žemyn, bet ir pirmyn bei atgal. Įprasta atskirti tris kolibro skrydžio tipus: skrydis pirmyn, atgal ir sklandymas. Pastaruoju atveju paukščio sparnai apibūdina aštuoniukę figūrą, leidžiančią išlaikyti pusiausvyrą nepaisant jo kūno judėjimo erdvėje.

Kolibriai greitai skraido. Darbštūs ir judrūs, jie gali įveikti 80 kilometrų. Didelės kolibrių rūšys paprastai padaro iki 8–10 dūžių per sekundę, o mažosios praktiškai suvokia sparnus ir padaro apie 80 dūžių per sekundę.


Žiūrėti video įrašą: Kolibris -- Leben am Limit - Trailer HD Deutsch. German (Rugpjūtis 2022).