Informacija

Burundukai

Burundukai


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Burundukai yra voverių šeimos dalis ir priklauso graužikų genčiai. Tai Azijos (Sibiro) burundukas.

Baterijų svoris, priklausomai nuo priklausymo bet kuriai rūšiai, svyruoja nuo trisdešimt iki vieno šimto dvidešimt gramų. Batukų dydis gali būti lygus penkiems – penkiolika centimetrų, o jų uodega - nuo septynių iki dvylikos centimetrų.

Burundukai yra aktyvūs dienos metu. Požeminis šių gyvūnų būstas (jis yra griežtai asmeniškas, nes du burundukai niekada nesusitrauks į vieną lizdą), kaip taisyklė, yra paprastos struktūros ir susideda iš dviejų kamerų. Pagrindinis burundukų maistas yra augalų sėklos, tačiau jie taip pat gali valgyti gyvūninį maistą. Moliūgams labai svarbu paruošti maistą žiemos sezonui, kuris atliekamas rugpjūtį.

Iškart po žiemos miego, burundukai pradeda ropoti. Po mėnesio poravimosi gimsta nuo keturių iki dešimties jauniklių, kurie po dviejų mėnesių gali sėkmingai gyventi savarankiškai. Moliūgų gyvenimo trukmė vidutiniškai yra dveji treji metai.

Šie gyvūnai perneša maždaug aštuonis pavojingų ligų sukėlėjus. Šios ligos apima, pavyzdžiui, erkinį encefalitą ir toksoplazmozę. Burundukas dažnai tampa asmens augintiniu. Privalomas narvo atributas (jis turi būti metalinis) yra ratas.

Įdomus faktas yra tai, kad gyvūnas gavo savo vardą dėl ypatingo garso, kurį jis sukuria prieš lietų, kuris primena žodį "burundukas".

Šaudymą burundukams taip pat atnešė animacinių filmų personažai Chipas ir Dale'as bei filmas „Alvinas ir burundukai“ (2007). O Krasnoturinsko ir Volchansko miestai, esantys Sverdlovsko srityje, savo emblemose turi burunduko atvaizdą.

Burundukas atrodo kaip voverė. Tokią analogiją galima atkreipti, jei atkreipiate dėmesį į burundukų ir voveraičių išvaizdą, o kalbant apie šeimos ryšius, burundukas vis dėlto yra artimesnis murkėms ir gopėjams (pagal analogiją su jais jis turi skruostų maišelius, kuriuos burundukas naudoja mažoms maisto porcijoms nešti). Burunduko kūno struktūra yra gana „arborealinė“ - tai nėra labai ilgi nagai ir didelis priekinių ir užpakalinių kojų ilgių skirtumas.

Sibiro burundukas yra vienintelis Eurazijos burundukų atstovas. Tai yra tiesa. Jos kūno ilgis siekia septyniolika centimetrų, o uodega - trylika centimetrų. Uodega visada yra daugiau nei pusė kūno ilgio. Sibiro burundukų kailis nėra ilgas, o vasariniai kailiai beveik nesiskiria nuo žieminių. Viršutinės kūno dalies kailis yra rausvai pilkos spalvos, o penki siauri tamsios juostelės susikerta su šviesesnėmis. Kailio spalva ant gyvūno pilvo yra balta.

Sibiro burunduko paplitimo plotas yra gana didelis. Azijos burundukas gyvena visoje Eurazijos taigos zonoje - vis dėlto didžiausias burundukų tankumas pastebimas Primorsky teritorijos kedrų ir lapuočių miškuose. Palankiausiais metais vieno kvadratinio kilometro teritorijoje čia gali gyventi iki dviejų šimtų ar trijų šimtų gyvūnų.

Burundukai yra aktyvūs dienos metu. Nors burundukai daug laiko praleidžia ant žemės, jie gana gerai laipioja į medžius. Šių gyvūnų prieglaudose yra tiesiog įrengtos negilios urvos. Kalbant apie daubas, burundukai nelaiko jų savo prieglobsčiu taip dažnai. To priežastis yra būtent antžeminio gyvenimo būdo vyravimas tarp asmenų. Jei talis tampa šių gyvūnų gyvenamąja vieta, tada jie visai neiškraupo skylių. Tokiu atveju lizdas įsikuria tuštumose tarp akmenų.

Požeminis burundukų būstas turi paprastą struktūrą. Žinoma, šis sprendimas yra labai santykinis. Tokiame būste, kaip taisyklė, yra dvi ląstelės. Pirmasis yra lizdas, kuriame pilna sausų lapų ir žolių. Antrasis yra sandėliukas. Čia burundukai kaupia savo atsargas. Tokiuose požeminiuose šių gyvūnų būstuose taip pat būdingi maži alkūnai, kurie tarnauja kaip tualetas. Yra tik vienas būdas patekti į būstą - praėjimo ilgis yra maždaug trys su puse metro. Šulinys dažnai yra po medžių šaknimis ir nematomas plika akimi. Burundukas neapsiriboja tik vienu lizdu, todėl jo teritorijoje yra keli būstai. Burundukas šiuos urvus naudoja žiemos sezono atsargų išsaugojimui. Baterijos kaip vasaros lizdus gali naudoti tarpus po nukritusių medžių kamienais, daubomis prie šaknų ar supuvusiuose kelmuose. Kartais paprastas paukščių namelis tampa burunduko prieglauda.

Burundukai gyvena vieni. Iš tikrųjų žodis kolektyvas šiuo atveju nėra tinkamas. Kiekvienas individas gyvena savo rajone ir turi savo lizdus. Kalbant apie pastarąjį, du burundukai niekada negali būti kartu vienas su kitu toje pačioje pastogėje.

Burundukams būdinga sudėtinga garso signalizacijos sistema. Jei gyvūnas pajunta pavojų, tada jis skleidžia gana aštrų triuką arba švilpia viengubuose skyluose.

Burundukai yra klajokliai gyvūnai. Jie yra priversti klaidžioti dėl pašaro trūkumo, pavyzdžiui, liesais metais. Naujoje vietoje šie gyvūnai sau sukuria laikinas prieglaudas. Pavyzdžiui, Tolimuosiuose Rytuose ir Rytų Sibire grūdų laukų nokinimo laikas sutampa su burundukų migracijos į juos laiku. Kalnuotiems regionams būdinga "uogų" skiauterių migracija. Natūralu, kad pastarosios yra susijusios su laiku, kai uogos pradeda bręsti.

Moliūgų dieta yra labai įvairi. Santykinai įvairi. Nemažą jo dalį sudaro laukinių ir auginamų augalų sėklos - kedro, liepų, klevo, kalnų pelenų, ežero sėklos. Pavasarį ir vasarą racioną paįvairina žolinių augalų pumpurai, ūgliai ir uogos. Pavyzdžiui, mėlynės ir bruknės. Burokų reidai žemės ūkio laukuose su grikiais ir kviečiais nokinant grūdus nėra neįprasti. Balandžių ir kitų graužikų reidai daro žalą šalies ekonomikai. Burundukas retai valgo gautą maistą iš karto. Paprastai šie gyvūnai užpildo savo skruostų maišelius maistu ir perkelia į savo urvus. Jau ten, ramioje atmosferoje, jie valgo. Įdomus faktas yra tas, kad burundukai sugeba valgyti ne tik augalinį maistą, bet ir gyvūnus. Taigi vėžiagyvius ir vabzdžius galima įtraukti į savo racioną.

Rugpjūtis yra laikas ruošti maistą. Tai labai svarbus laikotarpis burundukams. Šie gyvūnai pradeda užpildyti savo sandėliuko kamerą grūdais, riešutais, džiovintais grybais, aronijomis, uogomis. Ruošdamiesi žiemos sezonui burundukai nešioja maistą skruostų maišeliuose. Kartu su maistu gyvūnai dažnai nuvažiuoja labai didelius atstumus (net daugiau nei vieną kilometrą). Bendras burunduko atsargos svoris gali siekti šešis kilogramus. Tokios šių mažų gyvūnų atsargos dažnai traukia ir kitus gyvūnus. Jie yra lengvas grobis, pavyzdžiui, šernui, sabalui ar lokiui. Jei jau buvo rastas sandėlis su atsargomis, burundukas nieko negali padaryti. Mažas šio gyvūno dydis nesuteikia jam teisės ginčytis su pagrobėjais. Vagiant, burundukas bėga šalia vagio, desperatiškai čirškdamas ir trūkčiodamas uodegą.

Burundukui būdingas toks reiškinys kaip žiemojimo būdas. Tai gana ilga: jis prasideda rugsėjo pabaigoje - lapkričio pradžioje ir baigiasi tik kovo - balandžio mėnesiais; šiauriniuose regionuose burundukai gali žiemoti septynis mėnesius. Užmigimas yra priežastis, dėl kurios visi chuligano gyvenimo procesai sulėtėja. Pavyzdžiui, burundukų kvėpavimo greitis tampa lygus tik dviem įkvėpimams per minutę, o gyvūnų kūno temperatūra nukrinta nuo trijų iki aštuonių laipsnių.

Gyvūnai atsibunda pavasario atšilimo metu. Čia praverčia vasarą pagamintos atsargos, kurios žiemos žiemojimo metu buvo laikomos toje pačioje skylėje. Paprastai žiemą gyvūnai nevalgo visų paruoštų patiekalų, todėl nemažą dalį laiko palieka alkanam pavasariui - jei iki to laiko atsargos bus sugadintos, burundukas gali mirti iš bado.

Burundukų rūdys prasideda iškart po žiemojimo. Moterų „gurkštelėjęs“ švilpimas ragina vyrus, kurie, reaguodami į panašų skambutį, bėga iš dviejų ar trijų šimtų metrų atstumo. Varžybos nėra baigtos be vyrų kovos. Praėjus mėnesiui po poravimosi, patelė savo prieglaudoje pasirodo plika ir akli jaunikliai, kurių svoris retai viršija keturis gramus. Tamsios juostelės kūdikių nugaroje atsiranda jau po kelių dienų po gimimo. Jaunikliai aiškiai mato tik iki trisdešimt pirmos gyvenimo dienos, po to, vadovaujami motinos, jie gali išeiti iš skylės ir pradėti pažinti aplinkinį pasaulį. Nepriklausomas burundukų gyvenimas prasideda nuo dviejų mėnesių amžiaus. Pagrindinis jaunų burundukų rūpestis yra atsargų rinkimas žiemos sezonui, o šie gyvūnai lytinę brandą pasieks tik po metų. Natūraliose buveinėse burundukų gyvenimo trukmė yra vidutiniškai dveji – treji metai.

Sibiro burundukas yra paprastas medžioklės objektas. Šis gyvūnas turi pakankamai priešų, kurie yra visi plėšrūnai, gyvenantys burunduko buveinėje. Burundukas yra visų mažų meškėnų (erminų, sabalų ir kitų), taip pat lapių, grobis. Drožlės mirties priežastis dažnai yra lokys, tiksliau, jo dantys (tuo metu, kai jis kasa burunduko prieglaudą ieškodamas maisto). Tarp paukščių mažų gyvūnų priešai daugiausia yra vanagai ir buzzards.

Burundukus dažnai pradeda žmonės miesto apartamentuose. Be to, šie gyvūnai priklauso vienam iš žmonių mylimiausių graužikų, kurio priežastis slypi neįprastai gražiame gyvūnų plunksne ir jų dienos (o ne nakties) veikloje, taip pat ir burundukų švara. Šios savybės lemia, kad burundukas tampa naminiu gyvūnėliu. Tiesa, šie gyvūnai nelaisvėje dauginasi ypač blogai. Zoologai perima šio proceso kontrolę.

Jei žmogus nusprendžia turėti burunduką, jis turi sudaryti kuo patogesnes sąlygas šiam gyvūnui. Narvas niekada neturėtų būti pagamintas iš medžio, nes medinės dalys yra šlifuojamos neįtikėtinu greičiu (metalinis narvas išspręs šią problemą). Narvelio viduje turi būti mediniai daiktai (tai gali būti įvairios lazdelės ir lentynos), nes jie yra būtini gyvūnui susmulkinti dantis. Narvo plotis ir ilgis turėtų būti ne mažesnis kaip keturiasdešimt centimetrų, o aukštis - daugiau kaip aštuoniasdešimt centimetrų. Privalomas narvelis atributas burundukui yra ratas, kurio matmenys turėtų būti šiek tiek mažesni nei voverės atveju. Rato poreikis paaiškinamas padidėjusiu gyvūno motoriniu aktyvumu, kuris, kilus nepasitenkinimui, sukels gyvūno ligą. Be to, burundukų ratas taip pat vaidina emocinį išlaisvinimą, tokiu būdu padėdamas išvengti gyvūno nervų sistemos per didelio krūvio. Narvuose turi būti tiektuvai ir geriamasis dubuo, taip pat namas, skirtas prieglaudai ir atsargų laikymui (turi būti tenkinami natūralūs burunduko poreikiai). Žinoma, neturėtumėte pamiršti apie gyvūno sveikatą. Taigi, jei burundukas pabėgo ir jį reikia sugauti, jokiu būdu neturėtumėte jo patraukti už uodegos (ypač uodegos galo). Priežastis yra ta, kad burundukas, kaip ir daugelis kitų gyvūnų, gana lengvai nulupo uodegos odą. Po to lieka tik raumenų ir kaulų karkasas, kuris, džiūstant, yra nupjautas drožlės. Taigi uodega bus prarasta kartą ir visiems laikams.

Burundukai yra labai švarūs gyvūnai. Chipmunkas nuolat palaiko „burbuliavimo“ instinktą, naudodamas tą patį kampą kaip ir tualetas - muilo indas su dvigubu dugnu gali tarnauti kaip padėklas. Pastarasis turi būti įrengtas griežtai toje vietoje, kurią pats gyvūnas pasirinko pats. Savininkas kiekvieną dieną turėtų plauti burunduko padėkliuką ir tiektuvus. Narvelį galite išvalyti, kai tik jis purvinas. Kartą per mėnesį labai pageidautina gyvūno narvelyje atlikti bendrą valymą.

Čiulptuko dieta turėtų būti panaši į prigimtį. Taigi, gyvūno racione turėtų būti įvairių sėklų, grybų, riešutų. Augalų ūgliai, uogos ir kt. Laikydami burundukus bute, turite naudoti jiems specialiai sukurtą maistą. Jis yra sausas (70%) ir sultingas (30%) pašaras. Prieš apdorodami burunduką sultingu maistu, turite gerai jį nuplauti po tekančiu vandeniu. Tuo pačiu metu, be abejo, taip pat stebėkite gerą pašarų kokybę. Vaisiai duodami gyvūnams be žievelės. Moliūgo racione neturėtų būti migdolų. Priežastis yra juose esanti vandenilio cianido rūgštis. Pastarasis yra labai pavojingas gyvūnui. Burundukai niekada neatsisako saulėgrąžų, avižinių dribsnių, kiaulpienių, uogų ir kitų skanėstų. Norint nustatyti, ar burundukas gauna pakankamai pašaro, būtina išanalizuoti pagaminto maisto kiekį.

Namuose auginamiems burundukams žiemojimas yra nedažnas. Natūraliose buveinėse gyvenantys giminingieji giminaičiai žiemoja, o naminiai burundukai tiesiog tampa ne tokie aktyvūs. Per tuos mėnesius jie retai išeina iš savo namų. Be to, kartais žiemą jie pradeda demonstruoti panašią vasarą veiklą (bėga ir valgo). Tačiau po tam tikro laiko jie vėl grįžta į savo prieglaudą ir gali joje išbūti ilgiau nei dvi savaites neišeidami.

Burundukus galima mokyti rankomis. Šiuo atveju labai padeda natūrali gyvūno savybė tiekti atsargas. Šis instinktas verčia jį priverstiniam kontaktui su asmeniu, kuris jam teikia maistą. Žmogaus baimė pasirodo kur kas mažesnė nei maisto instinktas, todėl po valandos maitinimo iš rankų burundukas nustoja laikyti žmogų savo priešu ir prie jo prisitaiko. Po ilgo bendravimo burundukas tampa beveik augintiniu, kurį galima bet kada auginti. Burundukai visada neprieštarauja šokinėjimui po sofomis ir grindimis, bėgiojimui prie drabužinių ir apskritai sorų vaikščiojimui po butą - vis dėlto, jei burundukas yra už jo narvo, tada jis turėtų būti atidžiai prižiūrimas savininko. Taip yra ir dėl to, kad šis gyvūnas gali bet kur lipti ir išbandyti viską ant savo dantų. Vaikščiodami burundukais aplink butą, kambaryje negalima turėti daiktų, iš kurių gyvūnas gali nukristi arba kurį jis gali numesti ant savęs. Be to, ant grindų neturėtų būti atvirų lizdų, laidų, jokių chemikalų ir nuodingų augalų. Jūs neturėtumėte reguliariai leisti gyvūno pasivaikščioti po butą, nes dėl savo greičio ir miklumo burundukas per vieną sekundę gali iššokti į praviras duris ar langą ir niekada negrįžti. Laikydami burunduką bute, turite nepamiršti, kad šis gyvūnas yra laukinis iš prigimties. Nesvarbu, kaip burundukas yra pripratęs prie rankų, pirmą kartą pasinaudojęs jis gali tinkamai įkandėti - dėl šios priežasties gyvūną reikia paimti iš viršaus. Ši paprasta priemonė apsaugo jūsų rankas nuo stiprių ir tvirtų burunduko dantų.

Burundukas yra komercinės svarbos. Maža komercinė vertė. Tokiu atveju naudojama tik gyvūno oda; Burundukai sugaunami provėžų metu. Būtent šiuo laikotarpiu šie gyvūnai tampa lengvai prieinami.

Burundukas yra vienas kenksmingiausių graužikų. Šis sprendimas yra labai patikimas taigos zonai. Burundukas daro didelius ekonominius nuostolius. To priežastis yra jo noras sunaikinti sandėlius su grūdais ieškant maisto, sunaikinti pasėlius laukuose ir pavogti pašarus iš paukštynų. Primorye pietuose česnakai daro didelę žalą sodo ir melionų pasėliams. Ir viskas tam, kad patektų į juose esančias sėklas.


Žiūrėti video įrašą: ALVINAS IR BURUNDUKAI: DIDŽIOJI KELIONĖ kinuose nuo vasario 5 d. (Liepa 2022).


Komentarai:

  1. Marsilius

    Kokie puikūs žodžiai

  2. Nikogar

    very valuable piece

  3. Leigh

    Well done, what a phrase ..., the remarkable idea

  4. Vicage

    Atsiprašau, bet, mano nuomone, klystate. Parašykite man PM, tai kalba su jumis.

  5. Tlacaelel

    It should tell you you have been misled.

  6. Shabei

    Manau, kad jūs darote klaidą. Aš siūlau tai aptarti. Siųskite man el. Laišką PM, mes kalbėsime.

  7. Denisc

    The author tries to make his blog for ordinary people, and it seems to me that he did it.



Parašykite pranešimą