Informacija

Gepardai

Gepardai


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gepardas yra plėšrus žinduolis, greičiausias sausumos gyvūnas (siekdamas grobio, jis gali pasiekti greitį iki 115 kilometrų per valandą). Penki iš jų gyvena Afrikoje ir du Azijoje.

Nėštumas geparde trunka vidutiniškai tris mėnesius. Vidutinė gyvenimo trukmė yra dvidešimt metų. Geparų buveinė yra tik Afrikoje, Indijoje, Centrinėje ir Vakarų Azijoje, tačiau Azijos gepardai yra ant išnykimo ribos.

Tarp didelių plėšrūnų gepardas yra gana silpnas, todėl jo grobį gali parinkti stipresni liūtai, leopardai, hyenos. Gepardai gerai laipioja medžiais, ypač jauni žmonės tai daro labai meistriškai. Iki 15 savaičių gepardų jaunikliai sugeba atsitraukti nagus, o po to nagai tampa praktiškai nejudrūs.

Kūčiai gimsta akli, jų akys išdygsta maždaug dešimtą dieną po gimimo. Tik trečdalis gepardų išgyvena iki suaugusios valstybės (tai nepaisant to, kad motina visais būdais stengiasi paslėpti savo palikuonis). Geparų jaunikliai yra labai energingi.

Gepardas nėra natūralus medžiotojas - jo motina moko jį šio būtino meno. Nelaisvėje gimę gepardai nesugeba čiaupti ir vytis savo grobio.

Išoriškai gepardas yra panašus į kitus kačių šeimos atstovus. Atvirkščiai, ji smarkiai skiriasi nuo jų. Gepardas turi liekną, raumeningą kūną; galva maža, akys pakilusios. Geparo ausys yra mažos ir apvalios. Dėl to, kad geparde beveik nėra riebalų sankaupų, jis gali atrodyti netgi šiek tiek trapus. Geparo kailis turi smėlio geltoną spalvą. Visoje jo vietoje yra mažų juodų dėmių. Geparo snukio šonai yra padengti plonomis juodomis juostelėmis. Šios genties atstovų masė svyruoja nuo keturiasdešimt iki šešiasdešimt penkių kilogramų. Kūno ilgis svyruoja nuo 115 iki 140 centimetrų. Geparo uodega yra pakankamai masyvi. Jos ilgis yra maždaug lygus aštuoniasdešimt centimetrų.

Nėštumas gepardais trunka tris mėnesius. Nėštumo trukmė svyruoja nuo 85 iki 95 dienų. Gimusių jauniklių skaičius svyruoja nuo dviejų iki penkių (šeši yra labai reti). Kačiukai gyvena šalia motinos nuo trylikos iki dvidešimties mėnesių. Vidutinė gepardų gyvenimo trukmė jų natūralioje buveinėje yra dvidešimt metų. Zoologijos soduose gepardai sugeba gyventi daug ilgiau, tačiau nelaisvėje gepardai dauginasi prastai, o tuos atvejus, kai zoologijos soduose buvo gauti gepardų palikuonys, galima vadinti fluke. Ir apskritai laikyti gepardus zoologijos sode yra labai daug darbo.

Moteriškas gepardas bebaimis saugo savo jauniklius. Ji puikiai juos slepia nuo priešų. Tuo pačiu metu pirmaisiais jauniklių gyvenimo mėnesiais motina juos perkelia iš vienos vietos į kitą (nes gepardai savo tankumo neįrengia) - vis dėlto šios priemonės išgelbėja tik apie trečdalį jauniklių (tai yra, kiek jie gyvena iki pilnametystės). Berniukai gimsta akli, jų akys atsiveria maždaug dešimtą dieną po gimimo. Pieno dantys keičiami į nuolatinius devynių mėnesių amžiaus. Kartu su tėvais gepardai gyvena apie pusantrų metų, po to gepardai pradeda savarankišką suaugusiųjų gyvenimą.

Auginti kūdikius gepardus visai nėra lengva. Taip yra dėl to, kad gepardų kūdikiai yra labai energingi ir visada neprieštarauja nuojautai. Dažnai galima pastebėti šį vaizdą - maži jaunikliai gaudo motinos uodegą, o motina pati ilsisi. Dažnai linksmai mylintys vaikai pamiršta apie galimą pavojų.

Geparų jaunikliai yra nuostabiai gražūs. Jų vaikų apranga yra tiesiog nuostabi - ypač sodrus ir purus apsiaustas ant nugaros, kurio daugiau neturi kiti kačių šeimos atstovai (tai apsaugo kūdikį nuo priešo akių). Kai jaunikliai sulaukia dviejų mėnesių amžiaus, ši mantija pradeda virsti krutine. Tuo pačiu metu jis atidengia juodas dėmeles ant odos ant nugaros. Maždaug trijų mėnesių amžiaus iš mantijos lieka tik mažas pūkas, kuris dengia jauniklių pečius.

Gepardai yra dienos plėšrūnai. Jų medžioklės objektai daugiausia yra maži kanopiniai. Pvz., Laukiniai veršeliai, impalas, gazelės. Be to, gepardai dažnai medžioja kiškius. Medžioklė dažniausiai vyksta ankstyvą rytą arba, atvirkščiai, vakare (bet dar nėra tamsu). Taip yra dėl dienos metu jų buveinėje vykstančio karščio. Didesne prasme, gepardai vedami pasitelkdami regėjimą, o ne kvapą.

Gepardai, kaip ir kiti katinai, laukia grobio pasaloje. Ne, čia gepardai skiriasi nuo jų. Šie plėšrūnai grobį siekia neilgai trukus, priartėję prie jo maždaug dešimties metrų atstumu.

Gepardas yra greičiausias gyvūnas. Gepardai, vykdydami grobį, gali pasiekti daugiau nei šimtą kilometrų per valandą (110–115 km / h) greitį. Šios genties individai per dvi sekundes įsibėgėja iki septyniasdešimt penkių kilometrų per valandą greičio, o gepardo bėgimą sudaro šuoliai. Pastarųjų ilgis gali svyruoti nuo šešių iki aštuonių metrų. Šuolis trunka maždaug pusę sekundės. Siekdamas grobio, gepardo kvėpavimo dažnis padidėja iki 150 kartų per minutę. Įdomus faktas yra tai, kad šis nuostabus plėšrūnas gali pakeisti savo bėgimo kryptį beveik žaibo greičiu. Kai grobis aplenkiamas, gepardai jį numeta ranka. Po to jie pradeda užspringti. Jei sprinto varžybos nepavyko (auka nebuvo įveikta per trumpą laiką), gepardas atsisako tęsti grobį. Taip yra dėl to, kad greitai sunaudojama daug energijos (kuri paprastai trunka ilgiau nei minutę). Gepardas paprasčiausiai nesugeba tęsti ilgos medžioklės ir vytis, duomenys rodo, kad maždaug pusė vėžių baigiasi nesėkme.

Gepardai gerai lipo ant plinta medžių. Be to, jie mėgsta šią veiklą. Tiesa, jaunieji gepardai šią užduotį atlieka daug geriau - taip yra dėl to, kad jauni gepardai turi aštresnes nagas. Kalbant apie nagus, reikia pastebėti, kad jie yra gana dideli (ypač pirmojo kojos nagas) ant priekinių galūnių, o aštrūs jų galai yra sulenkti į priekį. Šių nagų pagalba, aplenkęs grobį, gepardas padaro ant jo tokį stiprų smūgį, kad grobis išskrenda į šoną. Iki maždaug trijų mėnesių amžiaus gepardo jaunikliai, kaip ir kačiukai, sugeba atsitraukti nagais. Tačiau kai jų nagai praktiškai nejuda. Šiuo atžvilgiu galima nubrėžti analogiją tarp jų ganyklų ir šuns, ir apskritai individų kūno konstrukcija yra labai panaši į kurto siluetą. Kai kurie elgesio aspektai taip pat panašūs į šunų elgesį.

Gepardas yra gimęs medžiotojas. Tai visai ne taip. Gepardas tampa medžiotoju. Ir tik tada, jei motina to moko. Taigi gepardai, gimę ne savo natūralioje buveinėje - nelaisvėje, negali čiaupti ant pasirinkto grobio ir jo siekti.

Gepardas yra silpnas plėšrūnas. Silpni tarp kitų stambių plėšrūnų, tokių kaip leopardai, liūtai, hyenos. Pastarieji dažnai grobį gauna iš gepardų. Tuo pačiu metu aukščiau minėti plėšrūnai pasinaudoja tuo, kad gepardui reikia maždaug pusvalandžio pailsėti po greitos ir alinančios medžioklės.

Gepardai gyvena Afrikoje. Be Afrikos žemyno, šie gyvūnai randami Indijoje, Centrinėje ir Vakarų Azijoje. Tačiau mūsų laikais Azijos gepardai yra ant išnykimo ribos ir yra ypač reti. Tai gana retas atvejis Azerbaidžane ir Armėnijoje; Turkmėnistane panašus gepardas paskutinį kartą buvo užfiksuotas praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje. Gepardai labiau linkę gyventi atvirose vietose - pusiau dykumose, savanose ir kt. Taip yra dėl jų medžioklės ypatumų.

Gepardas kelia garsų triukšmą. Jie šiek tiek primena staigų paukščių čiulbėjimą ir yra girdimi dviejų kilometrų spinduliu. Taip gepardas sugeba susisiekti su savo artimaisiais ir jaunikliais.

Ramus elgesys būdingas gepardui. Kai šis plėšrūnas pasitenkina, jis, kaip ir naminė katė, pradeda bręsti. Be to, gepardai prie žmogaus pripranta neįprastai greitai. Šį plėšrūną netgi galima sutramdyti. Turistus ir keliautojus, atvykstančius į safarius Afrikos žemyne, stebina tai, kad šie taikos mylėtojai nėra drovūs - pavyzdžiui, suaugęs gepardas gali lengvai išsibarstyti turistinio furgono šešėlyje. Yra net atvejų, kai smalsūs gepardai užšoko ant automobilio gaubto, po kurio pro priekinį stiklą pradėjo žiūrėti į keleivius. Gepardinė motina ir jos palikuonys kartu valgo labai taikiai. Ginčai ir muštynės visiškai neįtraukiami. Gamta žino net tokius atvejus, kai sausros metu sultingi laukiniai melionai buvo įtraukti į gepardų racioną.

Medžiokliniai gepardai buvo labai vertinami Rusijoje. Dešimtajame-dvyliktajame amžiuje Rusijos kunigaikščiai gepardų pagalba dažnai persekiodavo saigas per stepę (tais laikais jie buvo vadinami Pardusu). Cheetadas, išmokytas medžioti Rusijoje, buvo laikomas labai vertinga dovana.

Paskutinis ledynmetis beveik sukėlė gepardų išnykimą. Matyt, tai tiesa. Mūsų laikais gyvenantys gepardai yra artimi giminaičiai. Dėl šios priežasties jie turi tam tikrų genetinės degeneracijos požymių, pavyzdžiui, gepardų kūdikių mirtingumas yra didelis. Maždaug 60–70% jauniklių neišgyvena iki vienerių metų. Ši genetinė degeneracija taip pat siejama su kraujomaiša dėl glaudžiai susijusių ryšių.

Karališkasis gepardas yra labai reta mutacija. Skirtumas tarp karališkojo gepardo ir įprasto skiriasi tuo, kad jo spalva - pirmojo kailis turi susiliejančias dėmeles šonuose (juodos) ir juodos juostelės, einančios išilgai gepardo galo. Karališkasis gepardas pirmą kartą buvo pastebėtas tik 1926 m. - tuo metu buvo manoma, kad jis yra leopardo ir gepardo hibridas. Šiek tiek vėliau genetiniai tyrimai šios versijos nepatvirtino. Spalvų skirtumas buvo priežastis karališkajam gepardui priskirti atskiras rūšis, tačiau nesutarimai dėl šios gepardų rūšies klasifikavimo nesibaigė iki 1981 m. Tuomet iš tėvų gimė gabalas su karališkojo gepardo spalva, kurio spalva buvo būdinga visiems kitiems gepardams. Tai reiškė, kad toks karališkojo gepardo dažymas yra ne kas kita, kaip mutacija - recesyvinis genas yra atsakingas už karališkųjų gepardų spalvą. Pastaroji pasireiškia tik paveldint iš abiejų tėvų. Karališkieji gepardai gali keistis su paprastaisiais gepardais. Tuo pačiu metu jie suteikia normalių visaverčių palikuonių. Yra ir kitų žinomų spalvų nuokrypių nuo įprasto gepardų dažymo, pavyzdžiui, gamtoje yra albinosų gepardų ir juodųjų gepardų. Pastaroji mutacija vadinama melanizmu. Juodieji gepardai yra apdovanoti juoda oda, ant kurios yra neryškių dėmių. Be to, Žemėje yra raudonųjų gepardų. Jų oda yra aukso spalvos su tamsiai raudonomis dėmėmis. Taip pat yra gelsvai rudos ir šviesiai geltonos spalvos gepardai. Dėmės ant jų odos yra neryškiai rausvos.


Žiūrėti video įrašą: Snowstorm in the Forest. Winter Blizzard Sounds for Sleep u0026 Relaxation. Natural White Noise Sounds (Liepa 2022).


Komentarai:

  1. Quaid

    Pakalbėkime.

  2. Weber

    Rekomenduoju apsilankyti svetainėje, kurioje yra daug straipsnių šia tema.

  3. Mazurn

    Manau, kad tu klysti. Aš esu tikras. Parašyk man į PM, pasikalbėsime.

  4. Tojara

    absolutely accidental coincidence



Parašykite pranešimą